Sienet
Pakurikääpä
Pakurikääpä (Inonotus obliquus)
Pakurikääpä on immuunijärjestelmää tasapainottava ja voimakas suoliston mikroflooraa tukeva antioksidantti, joka edistää elimistön fysiologisten prosessien luonnollista toimintaa. Pakuri, joka tunnetaan myös sienien kuninkaana, on käytetty vuosituhansia aina muinaisista suomalais-ugrilaisista heimoista, Amerikan intiaaneista siperialaisiin heimoihin saakka.
Pakurin antioksidanttisia ominaisuuksia on tuettu useilla tieteellisillä tutkimuksilla. Pakuri sisältää antioksidantteja, mukaan lukien polyfenoleja, joiden on osoitettu suojaavan vapaita radikaaleja vastaan solutasolla. Laaja kirjo biologista aktiivisuutta liittyy myös melaniineihin, jotka estävät tehokkaasti monityydyttymättömien rasvahappojen oksidaatiota ja estävät DNA:ta yksiketjuisen katkeamisen, kalvovaurion sekä proteiinien hapettumisen.
Kokeissa on havaittu, että pakurilla on tulehdusta estävä vaikutus ja se voi auttaa vähentämään tulehdusta myös ihmiskehossa. Pakurin on todettu alentavan kolesterolia sekä verenpainetta, mikä voi auttaa parantamaan sydän- ja verisuoniterveyttä.
Sienen on osoitettu vahvistavan immuunijärjestelmää lisäämällä solujen, kuten valkosolujen toimintaa. Pakurista uutetut polysakkaridit ovat osoittaneet sisältävän useita biologisia toimivuuksia. Pakuri sisältää runsaasti β-glukaanipolysakkarideja, joiden molekyylipaino on pieni, mikä edistää niiden imeytymistä ja aktiivisuutta.
Jotkut laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että pakurilla voi olla kasvaimia estäviä ominaisuuksia ja se voi auttaa estämään syöpäsolujen kasvua, mutta lisää tutkimusta tarvitaan sen tehokkuuden määrittämiseksi ihmisillä.
Lion’s Mane eli siiliorakas (Hericium erinaceus)
Lion’s Mane eli siiliorakas – ”Japanilainen yamabusiitake”, ”Pompom-sieni” on sienimaailman ykkösvalinta, mikäli ajatellaan aivojen toimintaa. On olemassa useita tieteellisiä tutkimuksia, joissa Lion’s Manea tarkastellaan aivojen tasapainottajana ja stressin lievittäjänä. Sen katsotaan myös lisäävän tuottavuutta ja keskittymistä. Japanilaiset kutsuvat sitä ”Yamabushitakeksi” tai ”vuorimunkkisieneksi”. Munkkien tiedetään keittäneen sienestä teetä auttaakseen itseään keskittymään paremmin meditaatioiden aikana.
Lion’s Mane tunnetaan myös nimellä Hericium erinaceus. Se on syötävä sienilaji, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja Euraasiasta. Se on nimetty sen pitkien piikkirivien mukaan, jotka muistuttavat leijonan harjaa tai korallia.
Aivojen toiminnan tehostaminen: Tutkimukset ovat osoittaneet, että Lion’s Mane -sienen nauttiminen voi parantaa eläinten ja ihmisten kognitiivista toimintaa sekä muistia. Lion’s Manen hedelmärungosta uutettujen yhdisteiden on havaittu testeissä edistävän hermokasvutekijän (NGF) biosynteesiä jyrsijöiden keskushermoston soluissa, sekä hermoyhteyksien kasvua ja muodostumista.
Lion’s Mane -sieni sisältää tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tiettyjen kroonisten sairauksien riskiä. Jotkut tutkimukset osoittavat, että Lion’s Mane voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolitasoa, mikä voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä.
Korkean beetaglukaanipitoisuutensa ansiosta Lion’s Mane -sieni voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää , mikä helpottaa infektioiden ja sairauksien torjuntaa. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että Lion’s Manen nauttiminen voi auttaa vähentämään painoa ja parantamaan aineenvaihduntaa, sekä parantamaan glykeemistä indeksiä.
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että sienten polysakkaridit voivat jopa auttaa Alzheimerin ja Parkinsonin taudissa hidastamalla taudin etenemistä, parantamalla kognitiivisia kykyjä ja vähentämällä oksidatiivista stressiä.
Suurin osa Lion’s Mane -sienen terveyshyötyjä koskevista tutkimuksista on kuitenkin toistaiseksi tehty vain eläimillä tai soluviljelmillä ja lisää tutkimusta tarvitaan näiden mahdollisten hyötyjen vahvistamiseksi ihmisillä.
Lion's Mane
Siitakesieni
Siitakesieni (Lentinula edodes)
β-glukaaneja sisältäviä shiitake-sieniä ( Lentinula edodes ) on käytetty ihmisten hoidossa. Niitä on käytetty syövän, korkean verenpaineen ja korkean kolesterolin hoitoon. Useat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet lukuisia terveyshyötyjä, mukaan lukien: Shiitake-sienet sisältävät polysakkarideja, kuten beeta-glukaaneja, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämää maksan terveyttä.
Shiitake-sienien sisältämät yhdisteet voivat auttaa alentamaan kolesterolitasoa. Samankaltaisen vaikutuksensa ansiosta, ja se on myös hyvä kivennäisaineiden, kuten mm. kaliumin lähde. Shiitake tukee tärkeitä toimintoja sydämen terveyden ylläpitämiseksi.
Reishi (Ganoderma lucidum)
Reishi (Ganoderma lucidum), on sieni nimeltä ”Ling Zhi” ja kiinalaisen perinteisen lääketieteen elinvoiman eliksiiri, joka parantaa mm. unen laatua. Reishi on erinomainen adaptogeeni, joka edistää henkistä rentoutumista, tukee immuunijärjestelmän toimintaa, vahvistaa elimistön vastustuskykyä, parantaa unen laatua sekä auttaa vähentämään stressiä. Reishiä ei ole tarkoitettu ruokapöytään sen kovan koostumuksen ja kitkerän maun vuoksi. Se on yksi tutkituimmista lääkesienistä ja sen lääkeominaisuuksien vahvistamiseen tähtäävä tieteellinen tutkimus jatkuu edelleen. Aasian maissa sientä on käytetty erilaisten sairauksien hoitoon jo yli 2000 vuotta.
Ganoderma lucidum, joka tunnetaan myös nimellä Reishi-sieni, on käytetty perinteisessä lääketieteessä tuhansia vuosia sen rauhoittavien vaikutusten vuoksi. Sitä on myös perinteisesti käytetty yhdessä muiden yrttien kanssa sen rauhoittavan vaikutuksen vuoksi, ja tämä on tieteellisesti todistettu. Reishin on osoitettu vähentävän stressiä ja ahdistusta. Tutkimukset ovat kuvanneet unta parantavaa vaikutusta suoliston mikrobiomin ja serotoniiniriippuvaisen mekanismin kautta.
Kuten muutkin lääkesienet, Reishi sisältää polysakkarideja, kuten beetaglukaaneja, jotka tukevat immuunijärjestelmää. Reishistä löytyvillä triterpeeneillä, joiden sisältö määrää sienen laadun, on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Lisäksi reishillä on kerrottu olevan antioksidanttisia vaikutuksia, jotka voivat suojata kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.